top of page
Search

Duurzaam op reis naar Grenoble

Updated: Jul 19, 2022

Als je net als ik een gezonde dosis wanderlust hebt, maar ook wil leven op een manier die de aarde niet overvraagt, herken je vast de zoektocht naar een nieuwe manier van reizen maken. Ik besloot een tijdje geleden om, in ieder geval voor een zo lang mogelijke periode, niet meer te willen vliegen. Enkele dagen nadat ik met enigszins dubbele gevoelens een yoga-werktripje naar Cuba had afgewezen om die reden, vroeg Martine Jongbloed van PR-bureau Greenspin mij of ik mee wilde naar Europese Duurzame hoofdstad van 2022: Grenoble!foto: P. Jayet - Isère-tourisme


En zo kwam het dat ik vorige week in de uiterst comfortabele Thalys zat richting Brussel en daarna Lyon, om aan het eind van de dag in Grenoble uit te stappen. Het was het startpunt van een korte persreis langs veel leuke plekjes door Trièves, een deelgebied in de Isère, wat in het zuidelijke deel van de Franse Alpen ligt. Kleinschalig eco-toerisme staat er hoog in het vaandel. Het is een gebied dat bekend staat om de indrukwekkende bergtoppen, ruige natuur, gletsjers, valleien en bossen. Je kunt er eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust. Er liggen verschillende bergmassieven, waaronder de Écrins, de Belledonne, de Vercors en de Chartreuse. We werden ontzettend warm ontvangen, maar zij die ons ontvingen waren ook enigszins huiverig: “zorgen jullie wel dat er niet téveel mensen naar de Isère komen?” Het programma stond vol met activiteiten die ons meer verdieping gaven over de natuur die het gebied zo bijzonder maakt. Ik neem je graag even mee! Onze reis begon in Grenoble, de hoofdstad van dit gebied.


Grenoble is uitgeroepen tot Duurzame Hoofdstad 2022 omdat de stad er alles aan doet om een gezonde stad te creëren voor z’n bewoners. Ze werken naar toe naar volledig circulair en klimaatneutraal zijn. Maar opvallender nog: Grenoble probeert ook geluidsvervuiling tegen te staan door het creëren van stille zone’s in de stad. Ook doen ze er alles aan om de biodiversiteit en luchtkwaliteit op hoog niveau te houden. Schoolkantines halen hun producten voor ten minste 60% lokaal of van organic farms en sinds 2014 is er geen billboardreclame meer te vinden op straat. In plaats daarvan heeft de stad sinds die tijd 5500 bomen gepland! Het is voor mij een bewijs dat duurzame keuzes maken het leven in de stad veel aangenamer en gezonder zou maken - voor lijf én geest.


De stad is gebouwd op de overs van de rivieren de Isére en de Drac en gelegen aan de voet van de Chartreuse en daardoor omringd door bergen. Het is een echte universiteit- en technologiestad. Lokaal en vers eten is hier meer de norm dan in Nederland. Vandaar ook dat we ons soms verbaasden over de manier waarop ze daar (niet) over praten: Alles hier is lokaal geproduceerd, waarom staat dat niet op schreeuwerige uithangborden, zijn ze niet trots? Als zoiets de norm is, dan hoeft dat dus ook niet. We aten de eerste avond bij Le Rousseau. Echt een aanrader!Na een overnachting werden we s’ochtends opgehaald en reisden we per kabelbaan naar Le Bastille. Op de plek waar voor ons een stilte wandeling, yoga en meditatie op het programma stonden, is een tijdelijke campingplek ontworpen zodat kamperen niet meer alleen toebedeeld is aan mensen die wat meer te besteden hebben. Voor 10 euro kun je in een huisje overnachten, kampeerspullen mag je lenen. Net zoals dat gaat met een bivak in de natuur mag je één nacht blijven slapen. Helaas viel voor ons het yogaprogramma in het water: de storm die opkwam was zo heftig dat zelfs de kabelbaan stopte met werken. Vast zaten we gelukkig niet: Nadine, van de organisatie, kwam ons ophalen met de auto en we vervolgden onze weg naar onze tweede stop: Terre Vivante. Een prachtige plek middenin de natuur, een uurtje rijden naar het zuiden vanaf Grenoble. Bij aankomst brak de zon door!


In mijn volgende blog lees je meer over het deelgebied Trièves. Ter afsluiting deel ik graag wat restauranttips in Grenoble met jullie!


Lokaal en/of vegetarisch uit eten in Grenoble

1. Restaurant Locafé - vegan, veel lokale biertjes, alles huisgemaakt.

2. Le Bouillon - solidair, ecologisch, gaan voor de transitie naar een duurzame samenleving.

3. Le Rousseau - gastronomisch, Michelin gids, lokaal, natuurwijn (hierover later meer!)

4. Jeanette restaurant - seizoensgebonden, farm to table

5. Bouillon A - gezond en lokaal eten


foto: Nap Ngoc

44 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page