top of page
Search

5 plekken om te bezoeken in Trièves

Updated: Jul 19, 2022

Als je Grenoble bezoekt, kan ik je aanbevelen om het als startpunt te zien van een ontdekkingsreis door de omgeving. Zoals ik in mijn blog over Grenoble al schreef, kun je in Trièves eindeloos wandelen, mountainbiken, klimmen en genieten van de rust en de prachtige natuur.

We verlieten Grenoble om een bezoek te brengen aan natuurpark, uitgeverij en horecalocatie Terre Vivante. Voordat de rondleiding daar van start ging kregen we lunch van Bistrot de la Place. Bistrot de la Place is opgezet door een aantal jongeren vanuit de overtuiging dat iedereen toegang moet hebben tot lekker en lokaal eten. De vereniging produceert eigen groenten en fruit, levert aan kantines van basisscholen en is ook de vaste cateraar van Terre Vivante. Olivier, de directeur van Terre Vivante, legde ons uit hoe zijn bedrijf is ontstaan vanuit het zijn van een uitgeverij van boeken over de natuur. Dat zijn ze nog steeds, maar nu hebben ze een plek om alle kennis in praktijk over te brengen. Jaarlijks komen er duizenden kinderen naar Terre Vivante om te

leren over planten, bloemen, en beestjes. Het is een absoluut walhalla voor de speurder naar bijzondere dieren en planten. Tip: Als je op reis gaat naar de Isére, is het leuk om de app OBS op je telefoon te installeren. Maak foto’s van de flora en fauna en probeer zoveel mogelijk zeldzame dingen te fotograferen. Mijn vriend en ik begonnen hiermee op die natuurcamping in Frankrijk en dit bracht een heel nieuw soort dynamiek mee in onze relatie - ik zou niet willen zeggen dat zelfs competitief worden over wat je ziet in de natuur iets goeds is, vermakelijk en leerzaam is het wel.


Nina in Terre Vivante


Na het bezoek aan Terre Vivante bezochten we La Poulanerie, een bijzondere plek om natuurwijn te proeven en te overnachten. Ik dacht eigenlijk dat ik tot de 'havermelk-elite' behoorde, maar had nog nooit natuurwijn geproefd en kende de hype eerlijk gezegd ook niet. Nu, na het proeven, begrijp ik waar half Amsterdam het (blijkbaar) al die tijd over had gehad en schaar ook ik me onder de natuurwijndrinkers. Natuurwijn is gemaakt met zo min mogelijk 'interventie' en er komen daardoor geen pesticiden aan te pas. De vaak iets troebele wijn smaakt - zeker als je hem opdrinkt zittend naast de druiventrossen waar de wijn van wordt gemaakt - fantastisch.Natuurwijn bij La Poulanerie


De laatste dag bezochten we een herder met zijn kudde koeien en paarden. Omdat mijn hoofd vrij vol zat van alle informatie van de vorige dagen heb ik me vooral bezig gehouden met het het aaien en knuffelen van de paarden. Die lieten dat maar al te graag gebeuren en kwamen zelfs naar ons toe! Onze gids Freddy zei: "Het is net als honden met hun baasje. Als de eigenaar van een hond relaxed is, krijg je vaak een hele fijne, rustige hond. Zo werkt het ook met herders en de kudde." Dat zal vast waar zijn, maar de prachtige omgeving waar deze dieren rondlopen helpt ook vast mee. Ben je van plan om Trieves te bezoeken en zou je ook met een gids op pad willen? Check de volgende websites:


Nog een andere tip: Les Ombelles is een plek waar je kan overnachten, gerund door eigenaren die de missie hebben om mensen met elkaar te laten uitwisselen over de natuur. Je kan er terecht als Wwoofer (Worldwide Opportunities on Organic Farms) en werken in ruil voor kost en inwoning. Ook namen de eigenaren ons mee de bergen in, naar een plek waar we hele bergrug van de Vercors, een naastgelegen berggebied, konden zien. Als je in Trièves bent zou ik absoluut aanbevelen om één van de bergtoppen te beklimmen, het uitzicht vergeet je niet snel meer.
Wie op zoek is naar een ander soort toerisme, echt geïnteresseerd is in natuur en daar meer over wil leren zit goed in de Isère. De lokale bewoners hebben een dubbel gevoel bij toerisme. Ze willen hun gebied ook graag zo houden als het is. Dit werd versterkt na een voorval op de Mont Aiguille, nadat bloggers er zo positief over hadden geschreven dat in korte tijd 300 mensen hadden gebivakkeerd op de berg en er door nalatig gedrag brand was ontstaan. Het benadrukt weer dat het belangrijk is om in dit gebied goede uitleg te krijgen. Er is veel om te respecteren, en te begrijpen.Binnenkort ga ik weer op reis! Waar zou jij dan graag nog meer over willen lezen? Laat het me vooral weten in de comments!


xx, Cecilia

41 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page